maanantai 23. huhtikuuta 2012

Varusteasiaa

Kirjoitanpas tähän heti perään vähän asiaa retkivarusteista. Itse kun olen vielä harrastuksen alkutaipaleella, niin varustevalikoimanikin kaipaa vähän vielä täydennystä. Periaatteessa kaikki tarpeellinen (ja vähemmän tarpeellinenkin) löytyy, mutta silti niissä olisi vielä uusimista, jotta saisin rinkan painonkin kohdilleen. Tässä vaiheessa en ole kiinnostunut "grammanviilauksesta", mutta pienikokoisena naisihmisenä en välittäisi kantaa mitään hirveän painavaa kuormaa selässäni, joten varusteiden painoon on vähän pakko kiinnittää huomiota.

Telttana meillä on tällä hetkellä Vauden Taurus II, joka oli mukana sekä Norjassa että Hossassa. Norjan reissulla nukuimme siinä kahden ihmisen ja kahden koiran kokoonpanolla sujuvasti kolme yötä. Tilaa ei ollut liikoja, mutta tarpeeksi kuitenkin. Avotunturin kovasta tuulesta huolimatta teltta pysyi hyvin kasassa, eikä viimeisen yön vaakasuora vesisadekaan pyrkinyt sisään. Hossassa teltta pystytettiin ensimmäiseksi yöksi, mutta koska päädyimme sitten nukkumaan laavussa, niin teltalle ei tullutkaan käyttöä. Toiseksi yöksi emme edes purkaneet sitä pakkauksestaan. Vajaan kolmen kilon paino on kuitenkin vähän liikaa silloin, jos haluan kantaa sen yksin kaiken muun varustuksen ohella. Siksi haaveissani olisikin hankkia kevyempi ja pienempi teltta itseäni ja koiria varten. Kiikarissa olisi Vauden Power Lizard, jonka vaivainen kilon paino sopisi minulle vallan mainiosti.

Rinkan virkaa toimittaa Haglöfsin Oxo 550q, joka hankittiin pari vuotta sitten. Oxo on ollut mukana näillä kahdella retkellä ja toiminut moitteettomasti. Ainoa miinus tässäkin on paino, etenkin suhteutettuna tilavuuteen. Rinkka siis menee myöskin vaihtoon jossain vaiheessa, kunhan saan päätettyä että millaisen haluan tilalle. Oxon lisäksi meillä on 20 vuotta vanha pieni Savotta, joka palvelee vieläkin hyvin. Se ei taida lähteä meiltä minnekään koskaan. :) Oxossa on mukana oma sadesuoja, mutta koska se on mitoitettu vain juuri ja juuri rinkalle itselleen niin ostin siihen erillisen Savotan L-kokoisen sadesuojan. Sen alle mahtunee kaikki rinkan ulkopuolellakin roikkuvat tavarat. Samanlaisen sadesuojan sai myös pikku-Savotta.

Makuupussini on Haglöfs 1s Fibre, noin kilon painoinen kesäpussi. Norjan reissulla minulla ei (valitettavasti) tätä vielä ollut, joten se on ollut käytössä vasta Hossan reissulla. Hyvin se asiansa ajoi siellä ja saa siis kuulua varusteluettelooni toistaiseksi. Joskus, kunhan rikastun tarpeeksi, hankin hieman kevyemmän ja lämpimämmän untuvapussin.

Makuualustana toimii tällä hetkellä Erätukun itsestääntäyttyvä alusta. Käytän sitä yhdessä 1,5-senttisen solumuovin kanssa ja nämä kaksi reissua on selvitty kunnialla. Tämän kevään hankintalistalla olisi Thermarestin Neoair, kallis mutta ah, niin kevyt ja pehmeäksikin haukuttu alusta. Yksistään en kuitenkaan ilmatäytteiseen alustaan uskalla luottaa, vaan vanha kunnon solumuovi kulkee matkassa jokatapauksessa. Rinkan ulkopuolella se ei juuri vie tilaa, eikä painakaan mahdottomia, mutta siinä vaiheessa kun (jos) ilma-alusta puhkeaa niin se nouseekin arvoon arvaamattomaan. Ja pessimistinä en voi missään tapauksessa luottaa siihen ettei ilma-alusta puhkeaisi.

Keitin on Trangian 27-sarjaa. Sen hankin jokunen vuosi sitten ja se on palvellut hienosti niin retkillä kuin mökkiolosuhteissakin. Tänä keväänä sain siihen kauan kaipaamani kaasupolttimon. Vaikka Trangialla painoa onkin, niin se tulee kuulumaan varusteluettelooni toistaiseksi.

Tässäpä tuli vähän tärkeimpiä isoja varusteita. Kirjoittelen lisää aina kun mieleeni tulee jotain erityistä. Yksi mainitsemisen arvoinen pikkuvaruste, Erätukun minimaalisen pieni retkipyyhe ansaitsee kuitenkin tulla vielä esitellyksi. Ostin tällaisen viime kevään erämessuilta ja jossain mielenhäiriössä pakkasin sen mukaan Hossan reissulle. Pyyhe osoittautuikin tuikitarpeelliseksi. Sillä kuivasi nopsasti niin astiat kuin kädetkin ja kun sen jätti roikkumaan valtoimenaan rinkan ulkopuolelle, niin se kuivahti sopivasti seuraavaan taukoon mennessä, jolloin sen saattoi taas pakata omaan pikku pussukkaansa. Pyyhe ei paina juuri mitään, joten kävin ostamassa niitä pari lisää tulevia retkiä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti