perjantai 8. tammikuuta 2016

Pakkasyöpyminen vol. 3

"No niin. Tulihan ne kunnon pakkaset sieltä tällekin talvea. Ulkotyöläisenä en ole kovin onnellinen kovista pakkasista, ja erityisesti säälittää pikkueläimet, joilla ei ole näin vähillä lumilla mitään kunnon suojaa pakkaselta. :( Mutta näin ihmisen kannalta ajateltuna, on näissä ilmoissa ihan hyviäkin puolia: aurinkoiset pakkaspäivät ja kaunis luonto, ja sitten tietenkin mahdollisuus kokeilla rajojaan ja kehittää itseään retkeilijänä. "

Näin aloitin postaukseni "Pakkasyöpyminen vol.2" pari vuotta takaperin, ja samoilla sanoilla voin aloittaa ihan hyvin tämänkin. Lunta on ihan yhtä vähän, pakkasta enemmän ja edelleen säälittää pikkueläimet (ja isommatkin, siitä lisää luvassa seuraavassa postauksessani). Myös aurinkoiset pakkaspäivät ilahduttavat edelleen ja ulkotyöt ovat kolmenkympin pakkasilla vieläkin yhtä ikäviä. Mikään ei siis edelläolevista asioista ei ole muuttunut, vaikka moni muu asia onkin (ja hyvä onkin että elämä etenee).

Ja mitä tulee lainauksen viimeisiin sanoihin, niin juu, taas se kumpusi jostain se ajatus että voisinhan sitä kokeilla taas yöpyä ulkona ja päivittää samalla henkilökohtaisen ulkonanukkumispakkasennätykseni. Samalla tulisi testattua uutta makuualustaa sekä kahden untuvapussin yhdistelmää. Ainoa mikä tällä kertaa jäi puuttumaan, oli retkiystävän mieltä lämmittävä läsnäolo, ja näin ollen jouduin olemaan pakkasen armoilla ihan itsekseni. Mieskin kävi vain ovella ilkkumassa ja ottamassa kuvia. Illalla mietimme että mikä olisi ns aikaraja ulkonaolemiselle, että ennätys voitaisiin laskea kuitatuksi. Päädyimme laittamaan aikarajaksi kello kolmen, jos menisin ulos yhdeksältä illalla. Kuusi tuntia voidaan jo näissä olosuhteissa laskea yöpymiseksi.

lämpötila3
Lämpötila nukkumaanmennessä.


Illan tullen sitten vain makuualustat ja -pussit kartanolle ja akka perässä. Sama juttu muuten tälläkin kertaa makuupussien kanssa: toisen vetskari on vasemmalla ja toisen oikealla. Voi sitä työmäärää minkä erikätisten makuupussien yhdistelmä aiheuttaakaan. Toivoin, että yön aikana ei tarvisi kovin montaa kertaa nousta pissalle (saahan sitä toivoa). Alku sujui hienosti, katselin tähtiä, kuuntelin pakkasen pamahduksia ja koitin saada unta hieman huonolla menestyksellä. Jossain kohtaa oli kuuma, joten jouduin aukomaan vähän sisemmän pussin vetoketjua. Pienen tovin taisin nukahtaakin ihan kunnolla, mutta sitten en enää saanutkaan unta ja vähitellen tunsin, kuinka kylmyys alkoi kalvaa selän alta. Viimekevään suoretkeltä tuttu ilmiö toistui, eli patjan läpi maasta hohkasi kylmää. Ja mitä enemmän tällaiseen asiaan kiinnittää huomiota, niin sitä kylmempi on. Asiaa ei helpottanut se, että olin typeryyksissäni juonut ennen nukkumaanmenoa ison kupillisen teetä, joka minulla vaikuttaa vähän liiankin hyvin aineenvaihduntaan sillä seurauksella että jouduin useamman kerran könyämään ulos makuupussista päästäen samalla kylmää ilmaa sekä pussin että omien vaatteitteni sisään. Siirsin jossain vaiheessa nukkumapaikkani kuistille, jossa alustat eivät olisi suoraan lumen päällä, ja huomattuani että siitä ei ollut juurikaan hyötyä, kävin hakemassa vielä lampaantaljan siihen Neoairin ja itseni väliin. Ehkä se jo hieman auttoi, mutta tuossa vaiheessa olin jo kerennyt sen verran kylmettyä, että paluuta ei enää ollut. Varpaatkin, jotka olivat pysyneet ihanan lämpiminä villatossujen sisällä, alkoivat vähitellen tuntua yhä kylmemmiltä. Puoli neljän aikaan taisi olla kun luovutin ja kipaisin sisälle peiton alle. Mutta 6,5 tuntia ylitti juuri ja juuri sopimamme aikarajan, joten katson ennätyksen päivitetyksi. 

2016-01-08_03-38-42

2016-01-08_03-39-02

lämpötila2
Lämpötila luovutusvaiheessa.


Näin jälkeenpäin löydän tästä yrityksestä ainakin kaksi ratkaisevaa virhettä, jotka huomioimalla olisin luultavasti saanut paremmat unet. Ensinnäkin, luotin liikaa siihen että Neoair xtherm todellakin olisi lämmin alusta, niinkuin sen pitäisi olla, enkä siis laittanut sen päälle enää ohutta solumuovia (alla oli kyllä 15 mm solumuovi). Myös lampaantalja heti nukkumaanmennessä laitettuna olisi voinut auttaa asiaa. Toinen virhe oli se jo mainitsemani teen juominen ja sen aiheuttama pissahätä. Jokainen nousu makuupussista hyytävään ilmaan vie turhaan lämpöä (ja pissahätä itsessään karkoittaa tehokkaasti vähätkin unenrippeet), joten minun tapauksessani teen juominen juuri ennen nukkumaanmenoa olisi pitänyt ehdottomasti unohtaa. Mutta ihan hyvä näin, että nämä asiat tuli kokeiltua omassa pihassa eikä jossain hevonjeerassa, ja juurikin siksi haluankin näitä yöpymisiä testailla että oppisin ottamaan asioita paremmin huomioon ja ennakoimaan. 

Vaatetus oli mielestäni aikalailla riittävä: Kahdet Devold Expedition-kerrastohousut, ohut merinopaita, ohuehko villapaita, merinotuubihuivi, karvalakki, merinovillasormikkaat ja jaloissa perinteiset "mummonkutomat" villasukat sekä ihanat paksut villaiset tossut. Myös makuupussiyhdistelmä, sisempänä Cumulus Panyam 600 (comf. -6) ja ulompana Warmpeace Viking 600 (comf. -3), tuntui oikein hyvältä ja lämpimältä. Niiden puolesta olisin pärjännyt varmasti vielä kylmemmässäkin. Ainoa ongelma niiden kanssa oli tuo vetoketjuhomma, mutta sillepä ei nyt voinut oikein mitään.

Alustapuoli on siis edelleenkin ongelma. Tuossa edellisessä postauksessa en ole maininnut mitään tuollaista, vaikka samalla tavalla hangen päällä nukuimme. Ja muutenkin kun tuona kyseisenä talvena nukuin montakin yötä laavuissa en muista kertaakaan että altapäin tuleva kylmyys olisi minua jotenkin haitannut, vaikka alustana oli yleensä ihan tavallinen Neoair ja ohut solumuovi sen alla. Täytyy melkein ottaa uusi kokeilu vähän lauhemmalla ilmalla ja testailla erilaisia alustayhdistelmiä, ennen kuin alan suunnitella yöpymistä talvioloissa missään kotia kauempana. Ei minusta toki ole kyllä kolmenkympin pakkasilla retkeilemään, mutta jokin pikkupakkasreissu nyt voisi tulla kysymykseen. Ajatuksena olisi täydentää makuupussivalikoimaa Cumulus Alaska 1300-pussilla, jolla pitäisi tareta parinkympin pakkasiin asti. Sen ja Panyamin kanssa tulisi varmaan sellainen yhdistelmä, että niin kovia pakkasia ei ihan heti tule vastaa etteikö tarkenisi. Mutta jos sen Alaskan tilaan niin koitan älytä ottaa sen oikeanpuoleisella vetoketjulla. :P

No mutta, tällainen juttu tällä kertaa. Jos tästä yöpymisestä ei muuta hyötyä ollut, niin ainakin vuoden 2016 ulkonanukkumiskausi on avattu. :D

Ps: Jos meillä makkarin sisälämpötila näyttää tältä, niin eikö tämänki voi jo joksikin maastoyöpymiseksi laskea...

lämpötila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti