torstai 19. helmikuuta 2015

Pulukka

Tässä ollaan viime aikoina enemmän taikka vähemmän aktiivisesti ettiskelty ahkiota. Uutta emme olisi raskineet ostaa, sillä hinnat hipovat jossain lähempänä tonnia (mikä niissä lasikuitulootissa oikeen maksaakaan), joten katseemme kohdistui lähinnä noihin armeija-malleihin, joita jokseenkin edulliseen hintaan välillä on tarjolla. Ukkelihan oli jo tuossa syksyllä bongannut SA-kaupasta armeija-ahkioita tyyliin 30 euron hintaan, mutta ei tietenkään hoksannut ostaa kun ei ollut moisista ollut puhetta. Ja tuommoiset erät taitavat mennä kuin kuumille kiville, näin olen ymmärtänyt.

No mutta, meillä kävi kuitenkin hyvä tuuri, kun eräänä sunnuntaiaamuna mies löysi Torista ilmoituksen edullisesta Ruotsin armeijan ylijäämäahkiosta, joka vielä samana iltapäivänä käytiin Raahesta hakemassa. Lähestulkoon käyttämätön pulkka satasella, ei huono ostos ollenkaan. Valjaiden kanssa pähkäiltiin, mutta kun XXL-verkkokaupasta löytyi Fjellpulkenin valjaat hintaan 49,90, niin eipä tarvinnut kauaa miettiä että kannattaako ruveta ostamaan tarvikkeita ja itse tekemään. Valjaat tilaukseen vain. Aisat tuosta vielä puuttuvat, mutta naruillakin pärjännee näin alkuunsa, kun mitään suurempia retkiä ei nyt ole edes tiedossa. Suurin syy miksi ahkion nyt halusimme, oli se että pääsiäiseksi olemme suunnitelleet reissua Utsjoen mökille, jonne ei luonnollisesti pääse talvisaikaan autolla pihaan. Ahkiolla olisi siis tarkoitus vetää tavarat autolta mökille. Ja onpa tässä vähän virinnyt ajatus että jos jonkinlaisen yönyli-retkenkin tässä kevään aikana tekisi. Kuka tietää.

Eilen pääsimme sitten paremmin testaamaan pulkan vetämistä. Hanki kantaa hienosti suksia ja ahkio tulla huristeli perässä varsin kuuliaisesti. Testiympäristönä metsämaasto, paikoin tiheäkin, ei ehkä ollut paras mahdollinen, mutta ainakin noin selvisi että ahkion saa suht kivuttomasti kiskottua mm. ojien yli. Painoa pulkassa oli yhden aitaverkkorullan verran, eli oisko 20 kilon luokkaa.

Hiihtokelit alkavat olla aika makkeimmillaan nyt kun viime viikon plussakelien jälkeen kävi kunnon pakkaset. Hankia pitkin pääsee missä vain, ja kun aurinko vielä paistelee niin mikäpä sen hienompaa!
Suolla oli jo pari viikkoa sitten mukava hankikanto, joten kävimme jättiläissaaressa vähän tulistelemassa. Testissä oli myös uusi päiväreppuni, 35-litrainen Fjällräven Fusnäs (tjsp), jonka ostin itselleni etukäteissynttärilahjaksi vanhan Haglöfsini tilalle. Oikein toimivan tuntoinen reppu, mitä nyt uutuuttaan vähän jäykkä vielä. :P Haglöfsin reppu on vielä ihan ehyt ja toimiva, mutta siinä on muutamia pieniä yksityiskohtia, joihin kaipaisin parannusta. Esimerkkinä juomapullotaskujen puuttuminen sivuilta sekä lantiovyön ja viilekkeiden hihnat, joiden säätäminen on jokseenkin työlästä. Vetoketjullisena repun tilavuus on myös ehdottomampi kuin "säkkimallisessa", jota voi jonkin verran ylipakata tarpeen vaatiessa.Viime sunnuntaina teimme niin ikään hiihtoretken. Tälläkertaa emme tehneet tulia, mutta mukava retki silti. Suksilla on hyvä käydä tutkimassa lähiympäristöä, kun hankea pitkin pääsee liikkumaan niin helposti. Samalla bongasimme poron (!) jälkiä. Ihan siis vain parin kilsan päästä meiltä. :OMeillä on molemmilla nyt käytössä 160-senttiset, leveät suomupohjaiset eräsukset. Ainakin tähän asti ne ovat tuntuneet oikein toimivilta. Itse kun hiihdän vähän kaikenlaisissa maastoissa, niin en ole oikein innoissani pitkistä suksista. Sikäli ehkä nuo pätkät ovat omaan käyttööni aika optimaaliset. Pohjaan ehkä kaipaisi aavistuksen parempaa pitoa, erityisesti jos tuota ahkiota meinaa vetää. Periaatteessa kai suomupohjien pitäisi olla huoltovapaat, mutta ajattelin kokeilla sipaista niihin ihan vähän jotain pitovoidetta, josko sillä saisi pitoa hieman paremmaksi. Lieköhän ihan tuhoontuomittu idea?

Tässä muuten näkyy hyvin, kuinka muutaman päivän plussakelit vajuttavat lumihankea. Kuvat on otettu suunnilleen samasta kohdasta noin viikon välein, verrokkina sama 120-senttinen sauva.
5 kommenttia:

 1. Hienoja eräily/hiihtokuvia. Näistä suksista ei ollut edes tietoa, lumikenkäkävelyä voisi yrittää.. taitaa kyllä kunto loppua kesken.

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Lumikenkäily on yllättävän tehokasta liikuntaa, jos hanki vähänkin upottaa. Siksi siirryinkin nyt suksiin, kun tuota lunta on niin paksusti eikä se lumikenkää vielä kanna toisin kuin suksia. :)

  VastaaPoista
 3. Ei hele tuo loppukevennys XD XD

  Sulla on jo kaikenmoisia talviretkivälineitä hankittuna ja talviretkeilyäki tehtynä! :/ Ehkä minäki sitte ens talvena vihdoinki..! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noo, onhan nuita tässä tullu hommattua jotain, mutta kyllä sitä kaikenlaista vielä uupuu jos aikos sillain kunnolla talviretkeillä. En kyllä tiiä tuleeko koskaan lähettyä pidemmälle...ehkä silleen kevättalvella jos sattuu oikeen hyvät ilmat. Ja sitä ennen tartten jonku supermakuupussin ja -alustan. :D

   Poista
  2. No nii, tiiä onko itelläkää vielä varusteet kasassa vuoden sisällä talviretkeilyyn (ja se kuntoki pitäs hankkia XD).. Tyyristä on, kyllä sitä tuohon vuodenaikaan pitää jo laatuaki varusteista löytyä eikä ihan höpötellen lähtiä.. :O

   Poista